Darreres entrades

Joves a l’esfera pública

Views: 25

per Alba Calvo Cruxent

Actualment, el nostre món alberga la població juvenil més gran de la història, i aquesta xifra només fa que créixer. Encara més, en molts països, la joventut constitueix la majoria de la població. És per això que és essencial incloure les noves veus en totes les esferes públiques i privades, per tal d’aconseguir a tot arreu una representació justa de la societat actual.

Els joves estem creixent en un món complex i amb més estímuls que mai. El canvi climàtic, la recent pandèmia mundial, els conflictes armats, la salut mental, les desigualtats de gènere i la inestabilitat econòmica, entre d’altres, són problemàtiques que afecten desproporcionadament el jovent. Som la generació que està heretant, o heretarà aquests problemes i les seves conseqüències, així com les polítiques i programes que s’apliquin per fer-hi front. Precisament perquè som els que hi tenim més en joc, hem de prendre’n consciència i implicar-nos, en la mesura del possible, en tot allò on puguem generar un impacte.

Segons la UNESCO, el 70% dels joves considera que no té prou espai per expressar-se en els debats públics ni pot donar a conèixer les seves preocupacions i idees. Tot i tenir molt a dir, el nostre dret a participar en la vida pública no s’ha materialitzat del tot degut a barreres sistèmiques i dificultats a l’hora d’intervenir en presa de decisions d’alt nivell. Tancar aquesta bretxa entre els joves i els responsables polítics és vital per crear un sistema de governança mundial més inclusiu, innovador i eficaç. Per sort, de mica en mica diverses organitzacions internacionals i ONG han començat a engegar iniciatives que reconeixen a les persones joves com a artífexs essencials de canvi . Mentrestant, però, des de casa sempre hi podem fer alguna cosa.

Com diu Wickramanayake, l’enviada del secretari general de Nacions Unides per la Joventut, la nostra generació de joves no només és la més gran, sinó que també la més connectada de la història. Aquesta interconnexió a través dels mitjans de comunicació i accés a fonts il·limitades d’informació ens permet qüestionar-nos l’statu quo i mobilitzar forces amb l’objectiu d’establir diàleg i crear aliances entre països i diversos sectors de la vida social, des de la política fins a les empreses, passant pel món acadèmic i la societat civil.

No cal formar part de cap govern ni treball en institucions internacionals per alçar la veu o trobar un lloc on expressar les nostres preocupacions. Internet s’ha convertit en una eina clau que ens serveix com a plataforma per involucrar-nos en tot allò que ens interessi. Allà hi trobem mecanismes com les xarxes socials, els fòrums o els blogs, on podem informar-nos sobre l’actualitat, però també podem desencadenar acció participant en debats i discussions en l’àmbit local, nacional o internacional.

A més, la tecnologia transcendeix fronteres socioeconòmiques i ètniques, creant espais pel diàleg intercultural. La tecnologia inspira, connecta i capacita, i els joves d’arreu hem d’aprofitar aquesta plataforma innovadora i polifacètica per fer activisme i defensar allò que creiem que és important. Com a parts interessades en el futur del nostre planeta ens mereixem estar a primera fila de tot allò que pugui tenir un impacte a les nostres vides: internet ens ofereix aquest espai per posar el nostre granet de sorra en la generació del canvi social.

L’energia, l’inconformisme i la creativitat de la nostra generació són vitals pel continu desenvolupament de les societats en les quals vivim, i clau per construir un món més tolerant, just, representatiu, igualitari i sostenible. En resum, la participació cívica i política dels joves és un catalitzador de canvi, i cal que recordem de tant en tant el valor de les nostres veus a l’hora d’impulsar el progrés, encara que només practiquem aquest dret fonamental a petita escala i des del sofà de casa.

redacció

Som un digital cultural que intentarà difondre les activitats culturals que es facin a Argentona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Descobriu-ne més des de

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint