Darreres entrades

Els Amics de Josep Puig i Cadafalch demanen

Views: 68

Els amics de Josep Puig i Cadafalch informen que ahir dijous 11 de juliol a les 10 del matí van entrar pel registre de l’Ajuntament de Mataró el Manifest a favor de la compra de la Casa Natal de Puigs i Cadafalch per part de l’Ajuntament de Mataró.

20 entitats ciutadanes de Mataró i d’altres localitats del Maresme van donar suport a aquest manifest l’any 2022. Malauradament, a causa de diverses circumstàncies (períodes electorals i altres), no ha estat possible fer el lliurament d’aquest Manifest amb anterioritat, tot i la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Mataró en coneix el contingut des del mes de gener passat.

Adjuntem el manifest amb la llista de les entitats que s’hi han adherit:

 MANIFEST DE LES ENTITATS CÍVIQUES I CULTURALS DE MATARÓ I MARESME A FAVOR DE LA COMPRA I POSADA AL SERVEI DE LA CIUTADANIA DE LA CASA NATAL DE JOSEP PUIG I CADAFALCH 

Les entitats que signem ens adrecem a l’Ajuntament de Mataró i 

EXPOSEM: 

a) Que són moltes les ciutats del nostre país i d’arreu del món que dediquen les cases natals dels seus fills més il•lustres a honorar la seva memòria i, sobretot, a posar-les al servei de la ciutadania per a la difusió de l’obra, el pensament i els valors d’aquelles persones que hi van néixer i viure i que la societat té com a referents en el camp de l’art, la ciència o qualsevulla altra especialitat en què van sobresortir. 

b) Que la ciutat de Mataró conserva encara íntegra la casa on va néixer i viure fins a l’edat de 30 anys Josep Puig i Cadafalch, que ha estat, sense dubte, el personatge més important que ha vist néixer la ciutat en els darrers segles i un dels més grans de la seva història. 

c) Que l’any 1998 es va constituir a Mataró la plataforma “Salvem la casa natal de Puig i Cadafalch” que va portar a terme diversos actes de sensibilització envers la ciutadania i que el 2009 va lliurar a l’Ajuntament de Mataró un escrit a favor de la seva protecció, signat per 44 entitats i 850 particulars mataronins. Des de llavors, certament, s’han fet avenços importants, com l’aprovació per unanimitat del Ple de l’Ajuntament de la “protecció integral de la casa natal al nivell “A”. 

d) Que ja l’any 2007 es va proposar al Ple de l’Ajuntament de Mataró una proposta per dedicar una Casa-Museu al més il·lustre dels fills de la ciutat en els darrers segles. 

e) Que l’any 2018 l’entitat Amics de Josep Puig i Cadafalch va presentar la proposta d’adquisició de la casa natal, quedant en el quart lloc de la votació popular, tot i que més tard aquest projecte no va ser seleccionat, en una decisió gens fàcil d’entendre en una acció participativa on es volia escoltar, precisament, la veu de la ciutadania. 

f) Que un equipament com aquest podria ser gestionat sense un cost excessiu des del Museu de Mataró i esdevindria un important element de dinamització del centre de la ciutat en un moment en que s’estan fent grans esforços per a impulsar aquest sector de la ciutat. 

g) Que, a desgrat de tot el que s’ha explicat, encara no s’ha aconseguit l’objectiu final i més desitjat: la compra per part de l’Ajuntament de la casa natal de Josep Puig i Cadafalch i la seva futura museïtzació i posada al servei de la ciutadania com a centre de difusió de la figura del gran arquitecte, polític i historiador de l’art. 

Per tot això exposat, les entitats que signem 

MANIFESTEM: 

El nostre total suport a la campanya per a la compra, adequació i posada al servei de la ciutadania de la casa natal de Josep Puig i Cadafalch del Carreró, núm. 39 de Mataró, com a reconeixement de la ciutat a un dels seus fills més il•lustres que prestigia el nom de la ciutat on va néixer a través de l’extens i meravellós llegat arquitectònic, com una de les figures cabdals del Modernisme. Això a banda de la seva ingent obra com a historiador de l’art, especialment del Romànic, que encara avui és de referència obligada entre els estudiosos d’arreu del món i també com a màxima autoritat del nostre país en tant que President de la Mancomunitat de Catalunya. 

Cal afegir que estem davant d’una oportunitat única que no es pot perdre, atès que la propietat de la casa natal la té actualment a la venda. 

Per tot el que hem exposat, a l’Ajuntament de Mataró 

DEMANEM: 

Que sense més dilació posi els mitjans i recursos necessaris a disposició de la compra, adequació i posada al servei de la ciutadania de la casa natal de Josep Puig i Cadafalch. Aquest fet, sens dubte una fita històrica, serà també un acte de justícia en el reconeixement i consideració d’un dels fills més il•lustres de la nostra ciutat. 

Mataró, a 15 de juliol de 2021 

MANIFEST DE LES ENTITATS CÍVIQUES I CULTURALS DE MATARÓ I MARESME A FAVOR DE LA COMPRA I POSADA AL SERVEI DE LA CIUTADANIA DE LA CASA NATAL DE JOSEP PUIG I CADAFALCH 

RELACIÓ D’ENTITATS SIGNATÀRIES. TOTAL: 20 

Data: Juny 2022 

• Agrupació Científico-Excursionista de Mataró 

• Agrupació Sardanista Santa Anna 

• Amics de Josep Puig i Cadafalch 

• Amics de la Ciutat de Mataró 

• Associació Cultural Llibre Viu 

• Associació Promoció Negoci Empresa (NEM) 

• Associació de Veïns Pati Can Marchal 

• Associació de Veïns Peramàs-Esmandies 

• Aules Sènior Mataró 

• Centre d’Estudis Argentonins 

• Centre d’Estudis d’Arqueologia i Història de Mataró 

• Cercle Històric Miquel Biada 

• Club d’Opinió Jaume Llavina 

• Coral Primavera per la Pau 

• Gremi Constructors i Promotors d’obres de Mataró i Comarca 

• Grup d’Història del Casal 

• Moviment Educatiu del Maresme (MEM) 

• Museu Arxiu de Santa Maria 

• Òmnium Cultural Maresme 

• Unió Excursionista de Catalunya – Mataró 


redacció

Som un digital cultural que intentarà difondre les activitats culturals que es facin a Argentona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *