Darreres entrades

La Llar Santa Anna celebra la seva festa

Views: 77

La Llar Santa Anna ha celebrat la seva festa que és el 26 de juliol. Entre els actes organitzats destaquem la salutació del president del patronat Sr Josep Arenas Ponsa que fa referència a les noies del CIC i quin és l’objectiu de La Llar.

El president del patronat, Josep Arenas Ponsa, s’adreca a tots els residents i treballadors de la residència.

Us adjuntem el discurs integre del president per si és del vostre interès.

Benvinguts tots a la festa. Avui és Santa Anna. La festa de la Llar. És com una mena de festa major de casa nostra. Una festa major en petit. Quan arriben aquest dies d’estiu són dies de festes majors, que comencen als pobles veïns, com Mataró, primer, a Cabrera, després, i la setmana que ve ja encetarem els actes la festa major de sant Domingo a tot el poble.
A la Llar ens avancem amb la diada de santa Anna.
Santa Anna ens recorda la mare Anna Maria Ravell. Anna Maria Ravell va fundar aquesta casa i la institució de les religioses franciscanes missioneres que tenen centres de formació i d’atenció a les persones arreu del món. Anna María Ravell va morir aquí a Argentona.
Aquesta casa, com sabeu va ser el col·legi on es formaven les noies del poble. Els nois només hi anàvem de petits. Aquesta casa també va ser el bressol del basquet femení, que a l’empar de la Sor Plàcida va crear l’equip del CIC. CIC, són les inicials de Col·legi de la Immaculada Concepció. El CIC va ser un equip de noies que va ser campió d’Espanya i d’Europa. Aquelles noies que venien aquí a col·legi i que van projectar el nom d’Argentona per arreu. La Montse Famadas, la Carmen Famadas, etcètera. Tot aquells triomfs en el bàsquet, arreu d’Europa, com deia, els van aconseguir aquelles noies contra tot pronòstic. Qui ho havia de dir que un grup de noies d’un col·legi d’un poble de tres mil habitants havien de convertir-se una llegenda. Per als qui aleshores érem infants o joves, el CIC sempre ha estat un referent. Un referent de que si es vol es pot. Tot i siguen l’equip d’un poble petit van demostrar que si es vol aconseguir, treballant i lluitant contra les adversitats. Si es vol es pot. És una història que va començar justament aquí, en el pati d’aquesta llar, ja fa molts anys.
I, us preguntareu, ¿què té a veure ara això del CIC i del bàsquet amb la Llar sant Anna, a dia d’avui? Doncs molt senzill. Aquí, a la Llar Santa Anna, som una de les cases més importants dels nostre poble. A la nostra Llar hi viuen permanentment seixanta persones que estan aquí assistides a tota hora. Sou vosaltres. Són els vostres familiars.
El nostre repte, el repte del nostre equip, de l’equip dels que formem part del Patronat de la Fundació que regeix la residència i centre de dia, és que tots els que viviu aquí rebeu l’atenció que necessiteu i pugueu fer la vida que desitgeu.
És per això que la Llar Santa Anna, des de 1986 ençà, i especialment en la darrera dècada, s’ha dotat d’un equip humà laboral d’atenció, amb la formació, l’actitud i la capacitat necessàries per dur a terme aquesta atenció. Elles i ells, els nostres professionals de l’atenció, són més d’una trentena. Una trentena llarga. Elles són les que fan una atenció que permet a les persones grans, aquí acollides, de viure amb la major autonomia possible i duen a terme les pràctiques necessàries per prevenir les situacions de dependència.
Per aconseguir aquest objectiu les nostres professionals, des de les netejadores, fins a la direcció, passant pels terapeutes ocupacionals, la psicòloga, la treballadora social, la infermera, el metge, els auxiliars d’infermeria, els cuiners, els fisioterapeutes, així com el personal de recepció i administració, als que també hi he d’afegir les tres germanes religioses, que complementen l’actuació dels nostres professionals laborals: Tots ells, i totes elles, formen un equip complex per atendre de manera personalitzada i concreta totes i cadascuna de les persones de la casa.
Cada persona atesa a la Llar, resident o usuari del centre de dia, cadascun o cadascuna de vosaltres, teniu un pla individualitzat d’actuació amb el que l’equip de professionals pretén la millora de la vostra autonomia, el manteniment de la vostra salut i amb cadascú es treballen els progressos que podeu assolir. Sempre de forma personalitzada.
Com aquelles noies del bàsquet de les que us parlava que van assolir grans triomfs a tot Europa, el nostre personal treballa també avui com un equip que persegueix el benestar dels nostres residents, la vostra satisfacció, la bona relació amb les vostres famílies i una relació amb el poble, que us faci sentir que en formeu part, igual que n’heu format part, abans d’ingressar al a la Llar, si és possible. Inevitablement, amb l’edat, tots estem exposats a la pèrdua de facultats. Quan això es produeix, tractem d’evitar-ho i quan no és possible tractem de que pugui ser compensada no solament amb l’ajut dels professionals, sinó també amb l’ajut d’elements tècnics i de suport. Un exemple d’això ha estat l’adquisició de grues i les creació d’una sala d’estimulació multi-sensorial que hem creat recentment gràcies a una subvenció dels fons europeus, mitjançant la qual la psicòloga programa sessions personals d’estimulació sensorial.
Per altra banda, com us deia, tractem de fomentar la interrelació amb el poble. Per això fem sortides setmanals al centre del poble (la plaça nova, la plaça de vendre, els cafès), cosa que es fa gràcies als familiars i als voluntaris o voluntàries, i cosa que els residents agraïu molt.
Us vull transmetre també que fem un treball permanent de valoració del grau de satisfacció, tant dels usuaris, com dels familiars, com del personal del centre, mitjançant enquestes periòdiques, la valoració de les quals comporta modificacions dels programes d’actuació quan s’escau.
Recentment hem posat també en funcionament un Consell de Participació del Centre, després de fer eleccions de representants dels usuaris i dels treballadors, dels familiars, així com representants de l’administració local i autonòmica, i del patronat de la Fundació, que és presidit per la directora. El Consell de participació serveix per que faci suggeriments i propostes per a la millora del funcionament del centre i disposi de tota la informació sobre les activitats del centre.
En definitiva la Llar Santa Anna es caracteritza per disposar d’uns serveis obligatoris als que s’hi afegeixen uns altres serveis voluntaris que proporciona la Llar (dels que sovint en teniu informació ja sigui directa o a través de les xarxes) sense que tinguem una obligació de fer-les des del punt de vista normatiu. Econòmicament això implica que el finançament de determinades activitats només és possible gràcies a les subvencions o a les aportacions i donatius de particulars o d’empreses, perquè va més enllà del que cobreixen les tarifes.
En definitiva, voldríem que la Llar Santa Anna sigui centre exemplar per al poble i en el que arreu s’hi puguin emmirallar, com amb aquell equip de bàsquet que va néixer aquí mateix. Els temps canvien, la finalitat del centre també. El cas és que el patronat de la fundació, els treballadors, la direcció, els voluntaris, els donants, la comunitat religiosa, tot junts, i en equip, treballem en aquest sentit: el de fer d’aquest un centre assistencial per a la gent gran un lloc en el que els residents hi poden realitzar el seu projecte de vida amb llibertat; un centre, en el que les famílies tingueu la garantia de que s’atén a les vostres persones grans (pares, avis, tiets) com a casa, amb la garantia de que aquí disposen dels mitjans adequats i suficients. I que, com a poble, tinguem en compte que les persones de la Llar formen part també de la nostra comunitat. Perquè la Llar santa Anna, com us deia, és una de les cases més importants del poble.
Per que tot això que us dic no sigui només “un fer volar coloms”, hem sol·licitat a la Generalitat que ens certifiqui l’acreditació de qualitat com a garantia de que complim amb els estàndards de qualitat, de seguretat i d’atenció. Que ho acrediten públicament i oficialment, tenint en compte, a més a més, que, part dels nostres residents i usuaris del centre de dia, ja ocupen places públiques; altres ho financeu de manera privada i altres de manera privada amb ajuts a les situacions de dependència.
La Fundació, com a tal, supleix unes funcions socials de les quals les administracions no se’n fan càrrec al cent per cent. És gràcies a l’acció voluntària i a la dedicació dels patrons de la fundació que podem continuar tirant endavant la nostra tasca. Nosaltres som, com el CIC, un equip. Els nostres triomfs són el benestar dels nostres residents; que els treballadors se sentin realitzats amb el treball professional i humà que fan i que hi hagi persones com són els companys i companyes del patronat que de manera desinteressada aporten la seva dedicació i els seus coneixements professionals i del poble a la tasca de la Llar. Ells són els administradors, tresorers, vocals o secretàries de la junta. A més tenim la sort de que les germanes religioses continuen la tasca que va iniciar la mare Anna Maria Ravell, i fan una aportació de gran valor al centre.
Us agraeixo a tots i a totes de continuar en aquest gran equip i us agraeixo la vostra tasca. Tanmateix us encoratjo a tots els que avui participeu d’aquesta festa a fomentar el voluntariat i les donacions per a que puguem fer les activitats i disposar dels recursos tècnics necessaris per a l’atenció adequada. Esperem també les subvencions i la col·laboració de les administracions, que, tot i que les sol·licitem, no sempre arriben com voldríem.
Per tant, a tot l’equip de la Llar, treballadors, professionals, comunitat religiosa, membres del patronat, voluntaris, donants, representants públics,…, a tots els que d’alguna manera hi participeu,
Moltes gràcies a tots! Moltes gràcies a totes!
Visca l’equip! Visca la Llar Santa Anna i Visca Argentona!

Si voleu veure la festa del matí podeu clicar en aquest enllaç del digital cultural.

redacció

Som un digital cultural que intentarà difondre les activitats culturals que es facin a Argentona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *