Darreres entrades

Elegia

Views: 32

per Mercè Colomer

No sé si heu llegit aquesta novel·la de Philip Roth (1933-2018), jo ho he fet aquest estiu i em va impactar

Va ser publicada el 2006 en anglès amb el títol “Everyman”(traducció literal: home comú o l’home del carrer) quan l’escriptor tenia 73 anys. En ella ens descriu la vida d’un publicista d’èxit;  és el segon fill d’un rellotger jueu, es casa tres vegades i té dos fills del primer matrimoni que el detesten i una filla del segon, que l’aprecia. No ha tingut gaire bona salut durant la seva vida i li ha agradat viure deixant-se portar, sense pensar que vivia. Una vegada ha arribat a la vellesa s’adona que el temps li ha passat i que és l’home que no volia ser.

Òndia! És el que vaig dir quan vaig acabar la novel·la d’unes 150 pàgines i que un cop la comences no la pots deixar. Vivim anestesiats, vaig pensar. Creiem quan som joves que la vida és llarga i que ja tindrem temps de …, però un bon dia ens adonem que hi ha un final i que es a prop. No us estic dient res que no sapigueu, però el que té de bo aquest llibre és com t’ho diu i com et fa partícip de la tragèdia d’aquest home, t’identifiques amb l’home comú.

Però en Philip Roth no vol que et quedis pensant: això és així; ens fem grans i morim conformats per una vida que més o menys hem controlat. ¿Per què quan aquest home comú arriba a la recta final de la seva vida és tan crític amb ell mateix? Per què no ho era quan vivia la seva joventut? I si no ho va ser llavors per què ho és ara?

Cap al final de la novel·la surt un enterramorts i una senyora que li porta menjar perquè descansi i pugui fer un mos. El protagonista li pregunta a l’enterramorts si la senyora és la seva dona o la seva mare i ell li respon que no té cap lligam amb ella i li diu: “ Un ha de fer el que ha de fer. Aquesta és la filosofia en dues paraules. Per la Thelma és el mateix que cavar una tomba. Això no és res especial per a ella”. T’adones que no hi ha vides extraordinàries i vides insulses; vides organitzades i vides caòtiques. Hi ha vides i que les vivim fent allò que pensem que hem de fer en aquell moment, llavors no val, al final, voler passar comptes.


 

redacció

Som un digital cultural que intentarà difondre les activitats culturals que es facin a Argentona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *