Darreres entrades

Cullarades de temps

Views: 127

Per Montse Rodó

—Ufff!! Quines ganes…

—Qui hi ha?

 —Ara t’ho explico, però abans deixa’m desencongir  a veure si m’airejo i em trec  l’olor de tomàquet de sobre.

—D’on has sortit?

—Del pot que acabes d’obrir, ves. Sóc com el geni del pot de tomàquet meravellós.

–Què hi feies a dins?

–Tu m’hi vas ficar, no te’n recordes?

—Jo? Als pots només hi poso tomàquet, un raig d’oli i una culleradeta de sal.

—I una bona cullerada de temps, vet ho aquí! Però és clar, com que sóc invisible i no em queixo, ningú es fixe en mi!

—Vist així, tens raó… Perdona’m, no me’n vaig adonar.

—Mira’t la cuina! No les veus? Arreu hi ha  cullerades de temps, com jo, antigues i gastades. Un engrut fet de capes i més capes de cullerades entatxonades  als calaixos, al cul de les cassoles, als mànecs dels ganivets… son pertot. I si creus que se’n van quan neteges, és tot el contrari, és fan  més gruixudes i resistents, tapades per més cullerades. Pots estar segura que,  dins dels pots de conserva hi ha una munió de cullerades que  frisen per sortir!

—No hi havia pensat, ves. I que has fet dins el pot tot aquests mesos?

—Reflexionar.

—Em costa visualitzar aquesta idea. El temps reflexiona?

—Es que sóc el teu temps, dona! He reflexionat  molt sobre com m’has gastat.

—A vegades jo també m’ho pregunto…

—I què? N’has tret l’aigua clara?

—Encara no.

—Si vols et  puc ajudar!

—És que no sé si ho  vull saber

—Va, dona! Has d’aprofitar-me millor el que et queda de vida!

—Què vols dir?

—Aprofitar-me per fer  coses més ambicioses, més intel·lectuals,  més mundanes. Fins i tot més…lúdiques.

—Què vols dir? Que deixi de cuinar?!  Què et sembla si també deixo de menjar? Tindré tot el temps del món per  perdre’t!  De pas recuperaré la cintura…    

—No et posis xula, que estic de part teva. Es tracta de que cuinis només l’ imprescindible. Res de fricandós ni pastissos. I sobretot, res de conserves.

—I què en faig de la meva saviesa  culinària? I  de l’experiència acumulada de tants anys? A mi m’agrada cuinar, carai!  

—Doncs cuina només per les Festes. O els caps de setmana. O quan et vingui molt de gust.

—Però, què en faré  del meu temps? Vull dir, què en faré de tu? 

—Sempre et queixes de les moltes coses que t’hagués agradat fer i no has fet per falta de temps! M’has malgastat, no tens excusa!

—Una mica potser sí. Però em sento molt orgullosa de ser bona cuinera!

—I què te’n queda? Un rebost ple de pots de conserva? O et penses que les alabances d’aquells a qui has alimentat no són interessades?

—Sí, potser tens raó. Escolta una cosa… tu penses en femení o en masculí?

—Jo…flueixo. Quina  importància té això?

—Més de la  que et penses.

—Millor que deixem aquest tema per un altre dia.

—Saps? M’ha agradat aquesta xerradeta; ets tan imperceptible i autèntica que sembla que parli amb mi mateixa.

—Sí que ho sembla, sí…

Salsa de tomàquet per tot l’any

 recomano fer-la només si ve  de gust i tens temps de sobra

Fotografia de Montse Rodó

Comprar una caixa de tomàquets a finals d’estiu, quan son ben madurs i els pagesos tenen excedents de les varietats més dolces.

Es fan uns talls a la pell en forma de creu al cul del tomàquet i s’escalden en aigua bullent entre 5 i 10 segons; un cop escaldats es pelen fàcilment.

S’agafa el tomàquet pelat amb la mà i s’exprimeix amb cura perquè deixi anar les llavors i l’excés d’aigua.

Es tallen en  trossos regulars i es posen a l’olla, amb una base d’oli generosa, tres alls esclafats sense pelar, un bon grapat de fulles d’alfàbrega, tres cullerades de sal i una de sucre.

Es deixa coure a foc baix fins que redueixi gairebé a la meitat; com més concentrada estigui, menys temps de cocció necessitarà per fer sofregit o salses. Poden caldre unes hores.

Tenir a punt els pots de vidre amb tapa hermètica, tipus melmelada, ben nets si convé al rentavaixelles.

Quan està a punt la salsa, posar-la immediatament dins els pots amb un rajolí d’oli i una mica de sal i tapar-lo tot seguit. Tombar-lo cap per avall;  l’escalfor de la salsa provocarà el buit dins el pot, i es conservarà el contingut.

Si no ho trobeu suficient, podeu posar els pots en una olla plena d’aigua fins que els cobreixi, engegar el foc i quan arribi a l’ebullició, deixar-los refredar sense treure’ls de l’olla.

redacció

Som un digital cultural que intentarà difondre les activitats culturals que es facin a Argentona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

*